Zabudnite na klasické otváranie dverí – posuvné dvere sú budúcnosťou moderného bývania

posuvné dvere

Posuvné dvere sa v poslednej dobe stávajú čoraz populárnejšou voľbou pri zariaďovaní moderných interiérov. Nie je sa čo čudovať, pretože prinášajú celý rad praktických výhod a dizajnových možností oproti tradičným otváracím dverám.

Už len to, že nemusíte pred vstupom do miestnosti posúvať veci ktoré bránia pri otváraí dverí, môže niektorých presvedčiť, aby si posuvné dvere vybrali. V menších bytoch a domácnostiach, kde je každý centimeter cenný, takéto riešenie prináša výraznú úsporu miesta. Zároveň však vie byť aj elegantným dizajnovým doplnkom a dokáže vaše priestory vizuálne zväčšiť a prispieť k ich celkovej harmonickej atmosfére.

História posuvných dverí siaha až do starovekého Egypta

Aj keď sa posuvné dvere v súčasnosti tešia veľkej obľube, ich história je prekvapivo dlhá. Už v starovekom Egypte boli posuvné dvere bežnou súčasťou domácností. Vtedajšie riešenia boli samozrejme omnoho primitivnejšie, no princíp bol rovnaký – dvere sa posúvaním otvárali a zatvárali, namiesto klasického otvárania.

Postupom času sa koncept posuvných dverí vylepšoval a zdokonaľoval. Výrazný rozmach prišiel najmä v 19. storočí, keď sa začali využívať v železničných vozňoch a neskôr aj v hoteloch. Až v 20. storočí sa však posuvné dvere začali masovo používať aj v interiéroch domov a bytov.

Posuvné dvere

Materiály a dizajn posuvných dverí – od dreva až po sklo a kov

Dnešné posuvné dvere prichádzajú v širokej škále rôznych materiálov, farieb a dizajnových prevedení. Najpopulárnejšie sú drevené dvere, ktoré sa hodia do klasických aj moderných interiérov. Drevo je prírodný materiál s bohatou textúrou, ktorý vyžaruje pocit útulnosti a nadčasovosti.

Pre modernejšie štýly bývajú vhodné posuvné dvere z kovu, najčastejšie z ocele alebo hliníka. Ich výhodou je vysoká odolnosť a minimalistický vzhľad. Zaujímavým materiálovým prevedením sú aj sklenené posuvné dvere, ktoré dokonale prepájajú interiér a exteriér a opticky zväčšujú priestor.

Pokiaľ ide o dizajn, možnosti sú takmer neobmedzené. Klasické plné dvere sú vhodné skôr do tradičnejších priestorov, zatiaľ čo presklené alebo rámové prevedenia skvele doplnia moderné interiéry. V obľube sú i posuvné dvere s aplikáciami, reliéfmi či zaujímavými farebnými prevedeniami.

Zabudnite na klasické otváranie dverí - posuvné dvere sú budúcnosťou moderného bývania

Praktické výhody posuvných dverí

Popri úspore miesta a elegantnom vzhľade majú posuvné dvere ešte celý rad ďalších praktických výhod:

Ticho – vďaka kvalitným koľajniciam a posuvným mechanizmom sa posuvné dvere otvárajú a zatvárajú veľmi ticho a s minimálnou námahou.
Lepšia priechodnosť – vďaka tomu, že dvere nezaberajú žiadny priestor pri otváraní, je prechod nimi omnoho pohodlnejší, najmä pre osoby s obmedzenou mobilitou.
Jednoduché čistenie – posuvné dvere majú hladký povrch bez ťažko dostupných kútov, takže ich údržba je veľmi jednoduchá.
Bezpečnosť – posuvné dvere sú obvykle vybavené rôznymi bezpečnostnými prvkami, ako sú napríklad zámky či samozatváracie mechanizmy.